Головне управління статистики у Чернігівській області
x
Президент України Верховна Рада України
Конституційний суд України Рада національної безпеки і оборони України

Державна служба статистики України

Інші органи виконавчої влади

Держстат України Головне управління статистики
у Чернігівській області

 RSS  Контакти  Зворотній зв'язок  Розсилка новин
Новини Респондентам Для громадськості Для ЗМІ Статистична інформація Публікації Експрес-випуски Анкетні опитування Населення України
 

СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНЕ СТАНОВИЩЕ ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
в І півріччі 2008 року

ПРОМИСЛОВІСТЬ

Виробництво промислової продукції в І півріччі 2008р. проти відповідного періоду 2007р. збільшилося на 7,1%.

Краще, ніж рік тому, працювали підприємства міст Чернігів, Ніжин, Прилуки та 14 районів області. Найбільший приріст одержано в Бобровицькому, Борзнянському, Ічнянському, Козелецькому, Корюківському, Куликівському, Ріпкинському та Щорському районах.

Зміни обсягів промислового виробництва
(наростаючим підсумком у % до відповідного періоду попереднього року

У добувній промисловості обсяги продукції зменшилися на 1,3%. Скоротився видобуток сирої нафти, природного газу, крейди.

У переробній промисловості ввиробництво збільшилося на 8,8%.

На підприємствах із виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів обсяги продукції зросли на 7,2%.

На 3-47% вони збільшилися у виробництві молочних продуктів і морозива, переробленні та консервуванні овочів та фруктів, виробництві м'яса та м'ясних продуктів. При цьому менше вироблено олії та тваринних жирів, продуктів борошномельно-круп'яної промисловості та напоїв.

Суттєво (в 1,8 раза) зросло виробництво яловичини й телятини свіжих чи охолоджених, на 20% - морожених, наполовину більше вироблено обробленого рідкого молока, на 29% - макаронних виробів, на 26% - соків фруктових та овочевих, нектарів, на 16,7% - кисломолочних продуктів. Водночас на дві третини менше вироблено нерафінованої соняшникової олії, на третину - м'яса й субпродуктів харчових свійської птиці, свіжих чи охолоджених, на чверть - житнього, на 16% - пшеничного борошна, на 12% - масла вершкового та ковбасних виробів, на 11% - хлібобулочних виробів.

Підприємства легкої промисловості зменшили виробництво продукції на 6,2%. У текстильному виробництві обсяги знизилися на 13,2%. На три чверті скоротився випуск льону розволокненого, менше вироблено бавовняних тканин. Натомість удвічі більше випущено постільної білизни, на 15% - вовняних тканин. У виробництві одягу й хутра та виробів із хутра обсяги продукції збільшилися на 3,9%. Взуття вироблено 430,7 тис. пар, що на 2,2% більше, ніж рік тому.

В обробленні деревини та виробництві виробів із деревини обсяги продукції збільшилися на 9,6%. Зросло виробництво паркету дерев'яного щитового, при цьому скоротилося виробництво деревини уздовж розпиляної чи розколотої, вікон, дверей, їх рам та порогів.

Підприємства целюлозно-паперового виробництва та видавничої діяльності збільшили випуск продукції на 35,1%. Зросло виробництво шпалер, більше надруковано книг, журналів та газет, шкільних та канцелярських товарів.

У хімічній промисловості обсяги зросли на 2,4%, у тому числі у хімічному виробництві - на 1,3%, у виробництві пластмасових виробів - на 9,2%. Більше, ніж рік тому, вироблено пластмас у первинних формах, фарб та лаків на основі полімерів, волокон хімічних.

На підприємствах із виробництва іншої неметалевої мінеральної продукції обсяги продукції зменшилися на 4,6%. Менше вироблено керамічної невогнетривкої цегли, елементів конструкцій збірних для будівництва з цементу, бетону чи штучного каменю.

У металургійному виробництві та виробництві готових металевих виробів досягнуто зростання на 31,1%. На 14% більше вироблено котлів центрального опалення, на 35% - різних видів металевих конструкцій.

На підприємствах машинобудування обсяги продукції зросли на 22,1%. У виробництві транспортних засобів та устаткування приріст становив 42,1%, машин та устаткування - 10,6%. Натомість на підприємствах із виробництва електричного, електронного та оптичного устаткування допущено скорочення на 18,5%. Виробництво пожежних машин зросло в 3,3 раза, автобусів - на 23%, вогнегасників - на 14%.

У виробництві та розподіленні електроенергії обсяги продукції зменшилися на 1,5%. Виробництво електроенергії скоротилося на 5,3%, теплоенергії - на 4,2%.

У січні-травні п.р. промисловими підприємствами області реалізовано продукції на суму 3,8 млрд.грн. В обсягах реалізації 45% займали товари широкого та тривалого використання.

СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО

Обсяг продукції сільського господарства в усіх категоріях господарств, за розрахунками, зменшився проти І півріччя 2007р. на 3,3%. При цьому в сільськогосподарських підприємствах він збільшився на 0,3%, у господарствах населення - зменшився на 5,4%.

Зміни обсягів сільськогосподарського виробництва
(наростаючим підсумком у % до відповідного періоду попереднього року)

Питома вага господарств населення в загальному виробництві м'яса становила 55%, молока - 70%, яєць - 80%.

За розрахунками, на 1 липня 2008р. в господарствах усіх категорій утримувалося 313,1 тис. голів великої рогатої худоби (на 7,8% менше, ніж рік тому), у тому числі 169,5 тис. корів (на 5,4% менше), 231,4 тис. голів свиней (на 18,9% менше), 44,8 тис. овець та кіз (на 0,4% більше), 4780,1 тис. голів птиці всіх видів (на 20,5% менше).

У господарствах населення утримується 43% великої рогатої худоби, 63% корів, 55% свиней, 94% овець та кіз, 89% птиці від загальної чисельності в області.

Загальний обсяг реалізованої підприємствами власно виробленої аграрної продукції, порівняно з відповідним періодом 2007р., збільшився на 59,8%, у тому числі продукції тваринництва - на 46,9%, рослинництва - на 72,3%.

З початку року було реалізовано 315,1 тис.т зернових культур (на 33,5% більше, ніж рік тому), картоплі - 5,5 тис. т (на 39,1% більше), худоби та птиці (у живій вазі) - 14,7 тис.т (на 17,7% менше), молока та молочних продуктів - 69,0 тис. т (на 5,9% більше), яєць - 30,8 млн.шт. (на 21,0% більше).

Станом на 1 липня 2008р. на підприємствах, що здійснюють зберігання й переробку зернових культур, та в сільськогосподарських підприємствах було в наявності 197,1 тис.т зерна.

За реалізовану з початку року на переробні підприємства худобу та птицю сільськогосподарськими підприємствами отримано 19,0 млн.грн. дотацій за рахунок коштів податку на додану вартість (рік тому - 13,9 млн.грн.), за молоко та молочні продукти - 29,7 млн.грн. (18,4 млн.грн.) та 6,0 млн.грн. (проти 5,1 млн.грн.) надбавок за високоваговий молодняк великої рогатої худоби, кондиційних свиней та птицю.

БУДІВЕЛЬНА ДІЯЛЬНІСТЬ

Підприємствами області за 1 півріччя 2008р. виконано будівельних робіт на суму 302,4 млн.грн., що на 13,2% більше, ніж рік тому.

Зміни обсягів будівельних робіт
(наростаючим підсумком у % до відповідного періоду попереднього року)

Серед суб'єктів різних видів будівельної діяльності на 14% збільшились обсяги робіт із будівництва будівель і споруд, на 38,5% - з установлення інженерного устаткування.

Наростили обсяги робіт будівельники 14 районів області та м.Прилук. З початку року працювало 175 підприємств, з яких 93 (53,1%) збільшили обсяги будівництва. Збільшення обсягів будівельних робіт пов'язано з будівництвом житла, ліній електропередач, прокладанням нафтопровідних труб та робіт із капітального ремонту доріг.

ТРАНСПОРТ

Транспортними підприємствами області в І півріччі 2008р. доставлено замовникам 1415,5 тис.т вантажів, що на 2,5% менше, ніж рік тому. За рахунок міжнародних перевезень вантажооборот зріс на 8,5% і становив 475,8 млн.ткм.

Вантажооборот підприємств транспорту
(наростаючим підсумком у % до відповідного періоду попереднього року)

Підприємствами автомобільного транспорту, з урахуванням перевезень, виконаних фізичними особами-підприємцями, перевезено 1148,4 тис.т вантажів. Це на 4,4% більше, ніж рік тому. Вантажооборот зріс на 12,6% і становив 373,6 млн.ткм.

Наростили обсяги вантажоперевезень та вантажообороту транспортники міст Чернігів і Прилуки та 12 районів області.

Фізичні особи-підприємці на власному автотранспорті виконали 65% загального обсягу вантажоперевезень та 79% - вантажообороту.

Пасажирським транспортом області перевезено 65,4 млн. пасажирів, виконано пасажирооборот в обсязі 553,9 млн.пас.км, що, відповідно, на 3,3 та 8,8% менше, ніж рік тому.

Пасажирським автотранспортом, з урахуванням перевезень, виконаних фізичними особами-підприємцями, перевезено 44,6 млн. пасажирів, що на 1,5% більше, ніж у І півріччі 2007р. Обсяг виконаного пасажирообороту скоротився на 8,1% і становив 460,1 млн.пас.км.

Наростили обсяги пасажирських перевезень та пасажирообороту підприємства м.Чернігова та 6 районів області. Автотранспортом обласного центра виконано 62% загального обсягу пасажирських перевезень та 47% пасажирообороту.

Частка перевезених пасажирів та пасажирообороту, виконаних фізичними особами-підприємцями на власному автотранспорті, становила, відповідно, 36 та 38% загального обсягу.

Обсяг пасажирських перевезень, виконаний тролейбусним транспортом, скоротився на 12,1%.

Річковим транспортом здійснювалися перевезення вантажів у внутрішньому та закордонному сполученнях. Питома вага перевезень у закордонному сполученні становила 58,9%.

У порівнянні з І півріччям 2007р. обсяги вантажних перевезень річковим транспортом зменшилися майже на чверть (24,2%), вантажообороту - на 4%.

Послугами річкового транспорту скористалося на 12,3% пасажирів менше, ніж рік тому, пасажирооборот скоротився на 12,6%

ЗВ'ЯЗОК

Підприємствами зв'язку області за січень-травень 2008р. надано послуг на 464,1 млн.грн., у тому числі населенню - на 141 млн.грн.(30,4% загального обсягу).

Найбільшим попитом користувався мобільний зв'язок - 79,7% загального обсягу. Частка телефонного зв'язку (міського, сільського та міжміського) становила 12,8%.

Доходи від надання послуг зв'язку зросли за рік на 22,9%, у т.ч. для населення - на 26,6%.

Швидкими темпами зростали доходи від надання послуг комп'ютерного зв'язку (в 1,7 раза), мобільного (на 29,4%), поштового (на 18,7%) та телефонного міського (на 5,3%).

Разом із тим, значно скоротилися доходи від передачі і прийому телевізійних та радіопрограм, радіозв'язку (на 27,5%), майже на чверть (23,6%) - за послуги телеграфного, суттєво (на 13,1%) - проводового мовлення.

ФІНАНСИ

За даними Головного фінансового управління Чернігівської облдержадміністрації, доходи місцевого бюджету області за січень-травень 2008р. становили 1055,4 млн.грн., видатки - 945,9 млн.грн.

Доходна частина бюджету, в основному, сформована за рахунок дотацій із державного бюджету (60,7% загальної суми) та податкових надходжень (32,9%). Значну частину загальної суми доходів становить прибутковий податок із доходів фізичних осіб - 26,1% (275,0 млн.грн.).

У структурі видатків найбільші кошти з бюджету направлені на освіту - 327,6 млн.грн. (34,6% загальної суми видатків), охорону здоров'я - 226,9 млн.грн. (24,0%), соціальний захист та соціальне забезпечення - 201,8 млн.грн. (21,3%). На державне управління було витрачено 52,7 млн.грн. (5,6%).

Фінансовий результат підприємств від звичайної діяльності до оподаткування (крім підприємств малого бізнесу та бюджетних установ) за січень-травень 2008р. був прибутковим і становив 90,7 млн.грн., що в 16,4 раза більше, ніж у відповідному періоді минулого року.

Прибутковими підприємствами, частка яких у загальній кількості становила 64,8%, отримано 201,7 млн.грн. прибутку, що в 1,8 раза більше, ніж за січень-травень 2007р. Основна його частина сформована в промисловості (64,6%). Серед промислових підприємств найбільші прибутки отримали підприємства виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів (37,6 млн.грн.), целюлозно-паперового виробництва, видавничої діяльності (30,2 млн.грн.), виробництва та розподілення електроенергії, газу та води (27,4 млн.грн.).

Збитково працювали 35,2% підприємств, що на 1,4 в.п. менше, ніж за січень-травень минулого року. Цими підприємствами отримано 111,0 млн.грн. збитків, що на 6,2% більше, ніж за січень-травень 2007р. Найбільші суми збитків спостерігалися в промисловості (49,1 млн.грн.), будівництві (23,5 млн.грн.), на підприємствах торгівлі, ремонту автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку (16,4 млн.грн.).

За даними Управління Національного банку України в Чернігівській області, залишки вкладів населення в банківських установах області на 1 червня 2008р становили 2358,5 млн.грн. (з нарахованими відсотками), з них 74,1% - у національній валюті. З початку року вклади населення зросли на 297,5 млн.грн., або на 14,4%.

ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ

У січні-травні 2008р. обсяг експорту зовнішньої торгівлі товарами становив 164,4 млн.дол.США, що на 27,4% більше, ніж рік тому, імпорту - 141,6 млн.дол.США (на 33,7% більше). Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами склало 22,8 млн.дол.CША (у січні-травні 2007р. - 23,1 млн.дол.США). Коефіцієнт покриття експортом імпорту становив 1,16 проти 1,22 рік тому.

Зовнішньою торгівлею товарами займалися 275 підприємств та організацій області. Партнерами їх були 86 країн світу (з них 24 - члени ЄС). Активно працювали в цій галузі підприємства міст Чернігів і Прилуки та Корюківського району. Їх частка в загальному обсязі експорту становила 88,4%, імпорту - 87,9%.

Країнам СНД було поставлено 69,7% всіх товарів, країнам ЄС - 20,6%, решті країн світу - 9,7%.

Товари з області експортувалися до 72 країн світу. Переважаючу їх частку (77,2%) відправляли до Російської Федерації, Білорусі, Польщі, Італії, Туреччини та Молдови.

Основу товарної структури експорту області формували текстиль та текстильні вироби, вироби з паперу та картону, продукція рослинництва та тваринництва, наземні транспортні засоби, деревина та вироби з неї, готові харчові продукти. Їх частка в загальному обсязі експорту становила 78,9%.

Надійшло в область 58,9% всіх товарів з країн ЄС, 20,2% - з країн СНД, 20,9% - з решти країн світу.

Імпортовані товари надходили із 66 країн світу. Вагома частка (67,5%) імпорту надійшла з Німеччини, Російської Федерації, Франції, Італії, Білорусі, Китаю, Бразілії та Польщі.

У структурі імпортних надходжень 80,3% становили котли, машини, апарати і механічні пристрої, папір та картон, продукція хімічної та пов'язаних із нею галузей промисловості, готові харчові продукти, полімерні матеріали, пластмаси та текстиль.

РОЗДРІБНА ТОРГІВЛЯ ТА
РЕСТОРАННЕ ГОСПОДАРСТВО

Оборот роздрібної торгівлі (до якого включено роздрібний товарооборот підприємств роздрібної торгівлі, розрахункові дані щодо обсягів продажу товарів на ринках і фізичними особами-підприємцями) становив за півріччя 3652,8 млн.грн., що на 30,4% більше, ніж рік тому. У його структурі на організовані та неформальні ринки припадало майже 30% обсягу.

Оборот ресторанного господарства (з урахуванням обороту фізичних осіб-підприємців) становив 131,8 млн.грн. і збільшився за рік на 7,8%.

Обсяг роздрібного товарообороту підприємств, які здійснюють діяльність із роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, становив 1773,1 млн.грн., що в порівнянних цінах більше обсягу І півріччя 2007р. на 29,7%.

ПОСЛУГИ

Обсяг реалізованих послуг (включаючи ПДВ) за січень-травень 2008р. становив 580,5 млн.грн. (проти 450,7 млн.грн. за січень-травень 2007р.).

Населенню реалізовано послуг на суму 187 млн.грн., що становить 32,2% загального обсягу. Ця частка найвища в Борзнянському, Городнянському, Ічнянському, Н.-Сіверському, Семенівському, Сосницькому й Талалаївському районах (від 59,7 до 69,1%), найнижча - у Щорському районі (13,9%) та містах Ніжин (21,4%), Чернігів (30,8%), Прилуки (31,6%).

У структурі реалізованих послуг найбільша частка припадає на послуги пошти й зв'язку (40,1%) та транспорту (25,6%).

ЦІНИ І ТАРИФИ

Індекс споживчих цін (індекс інфляції) в області становив з початку року 114,0%.

Ціни на продукти харчування та безалкогольні напої за означений період зросли на 20,2%.

Найбільше подорожчали: овочі - на 35,7%, фрукти - на 33,7%, м'ясо та м'ясопродукти - на 30,7%, маргарин - на 23,9%, хліб і хлібопродукти - на 23,2%, олія - на 17,8%, риба та продукти з риби - на 16,6%, цукор - на 11,5%. У той же час подешевшали яйця (на 32,8%), масло вершкове (на 2,9%), молоко (на 2,3%).

Ціни (тарифи) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива в цілому зросли на 2,3%, при цьому на 10,5-6,6% подорожчали: скраплений газ, холодна вода, каналізація.

Подорожчання у сфері охорони здоров'я (на 16,5%) пов'язано із сезонним зростанням вартості послуг санаторно-курортних установ (на 38,3%), амбулаторних послуг (на 10,5%), фармацевтичної продукції (на 9,5%).

Зростання цін на транспорт у цілому на 15,7%, зумовлене, у першу чергу, подорожчанням бензину (на 22,9%) та підвищенням вартості проїзду в автодорожньому та залізничному пасажирському транспорті (на 14,2% та 12,4% відповідно).

На 12,9-8,4% стали дорожчими послуги ресторанів та готелів, відпочинку і культури, закладів освіти.

Індекс цін виробників промислової продукції в І півріччі 2008р. становив 121,9%.

Значне зростання цін (у 2,5раза) спостерігалося в добувній промисловості. Продукція підприємств переробної промисловості подорожчала на 10,2%, зокрема хімічної та нафтохімічної - на 23,0%, з виробництва іншої неметалевої мінеральної продукції - на 13,7%, машинобудування - на 12,6%, целюлозно-паперового виробництва - на 12,1%, легкої промисловості - на 8,2%, з виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів - на 7,2%. У виробництві та розподіленні електроенергії ціни зросли на 38,6%.

ДОХОДИ НАСЕЛЕННЯ

У січні-травні 2008р. на підприємствах, в організаціях та установах області (крім статистично визначених малих підприємств) у середньому було зайнято 258,8 тис. штатних працівників, що на 2,3% менше, ніж у відповідному періоді 2007р.

Номінальна заробітна плата одного штатного працівника, порівняно із січнем-травнем 2007р., збільшилася на 41,7% і становила в середньому 1248 грн. за місяць. Реальна заробітна плата, визначена з урахуванням цінового фактора, зросла на 13,5%. Нарахування за одну оплачену годину становили 8,37 грн.

Серед найбільш високооплачуваних були працівники добувної промисловості, управління у сферах фінансової та податкової діяльності, залізничного та трубопровідного транспорту, грошового та фінансового посередництва, де нарахування в 1,9-2,6 раза перевищили середній показник в економіці області. Водночас розміри заробітної плати в працівників мисливства, рибальства, рибництва, барів, їдалень, виробництва дерев'яних будівельних конструкцій та столярних виробів не перевищували 58% середньообласного показника.

Зберігався високий ступінь диференціації заробітної плати за районами. Так, заробітна плата працюючих у Коропському районі (892 грн.) була на 28,5% меншою від середньообласного показника, а найбільший рівень оплати праці (1956 грн.), як і раніше, був у м.Прилуках.

Упродовж І півріччя 2008р. субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг та електроенергії призначені 26,9 тис. сім'ям (91,9% тих, що звернулися). Середній розмір субсидії, призначеної одній сім'ї в червні, становив 34 грн.

Сума нарахованих субсидій становила 10645,4 тис. грн. У червні їх отримували 17,3 тис. сімей.

Крім того, населенню області надавалася допомога на придбання твердого палива та скрапленого газу готівкою. За такою допомогою звернулися 11,2 тис. сімей, призначені субсидії 8,9 тис. сімей на суму 3506,4 тис. грн. Отримали цей вид допомоги за І півріччя 4,7 тис. сімей у сумі 1874,1 тис. грн. Середній розмір її склав 398 грн.

За січень-травень 2008р. населенням області сплачено за житлово-комунальні послуги 193,3 млн.грн., що становить 105,1% нарахованих сум.

На 1 червня населення заборгувало організаціям-надавачам послуг, включаючи борги попередніх років, 62,4 млн.грн. Найбільшу частку боргу становить заборгованість за централізоване опалення - 35,2 млн. грн. Крім того, 8,3 млн. грн. становив борг за електроенергію і 2,1 млн. грн. - за житлово-комунальні послуги підприємствам-банкрутам та організаціям, що припинили діяльність.

На кінець травня боржниками за 3 місяці й більше були: за вивезення побутових відходів - 26,0% власників особових рахунків, за утримання будинків і споруд та прибудинкових територій - 25,7%, за водовідведення - 22,0%, за централізоване опалення - 21,6%, за газопостачання - 20,6%, за постачання холодної та гарячої води - 11,0%. Крім того, за електроенергію - 17,5% користувачів.

РИНОК ПРАЦІ

За даними державної служби зайнятості, упродовж півріччя її послугами скористалися 44,3 тис. не зайнятих трудовою діяльністю громадян, що на 8,5% менше, ніж у І півріччі 2007р.

Чисельність громадян, які мали статус безробітних, на 1 липня 2008р. становила 19 тис. осіб, що на 1,9 тис. осіб (9,1%) менше, ніж рік тому.

З кожних 100 безробітних, які перебували на обліку на 1 липня 2008р., кожен другий раніше займав місце робітника, кожен четвертий - посаду службовця. Решта - це особи без професії або такі, які займали місця, що не потребують спеціальної підготовки.

Рівень зареєстрованого безробіття на 1 липня 2008р. становив 2,9% населення працездатного віку (проти 3,2% на 1 липня 2007р.).

Його розмір коливався від 1,1% в м.Ніжині до 7,9% в Городнянському районі. Рівень зареєстрованого безробіття сільського населення (4,4%) був вищим, ніж серед мешканців міських поселень (2,2%).

За повідомленнями підприємств, установ та організацій, кількість вільних робочих місць та вакантних посад на початок липня 2008р. становила 5,9 тис., що на 2,9% більше, ніж рік тому. Навантаження на одне вакантне місце зменшилося та становило 3 особи.

При сприянні служб зайнятості впродовж півріччя було працевлаштовано 16,6 тис. осіб, що на 4% менше, ніж у січні-червні 2007р.

Серед працевлаштованих майже половину складали жінки, стільки ж - молодь у віці до 35 років, кожен десятий потребував особливого соціального захисту.

Без вирішення питання працевлаштування з обліку державної служби зайнятості було знято 8,3 тис. осіб, що на 14,8% менше, ніж рік тому.

З Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття на допомогу безробітним виплачено 36,3 млн.грн. Середньомісячний розмір допомоги одному безробітному становив 390,93 грн.

ПРАВОПОРУШЕННЯ

За І півріччя 2008р. органами внутрішніх справ області зареєстровано 3683 злочини (на 5,8% менше, ніж рік тому), з них 1273 (34,6%) - тяжкі та особливо тяжкі. У загальній кількості злочинів 85,9% (3163) становлять злочини загальнокримінальної спрямованості. За видами злочинів найбільша частка (36,1%) - це злочини проти власності, 14,0% - злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров'я населення, 9,1% - злочини проти життя і здоров'я особи, 7,8% - злочини проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об'єднань громадян. Потерпіли від злочинів 1892 особи, з них 175 - загинули.

Зменшення злочинності відбулося в м.Чернігові (на 23,2%) та восьми районах області, з них найбільше - у Носівському (в 1,5 раза), Борзнянському (на 22,2%), Куликівському (на 21,8%) та Городнянському (на 18,0%).

Неповнолітніми або за їх участю скоєно 118 злочинів, що на 21,9% менше, ніж рік тому.

Упродовж півріччя було виявлено 2178 осіб із числа тих, які підозрювались у скоєнні злочинів, з них у відношенні 2060 осіб (94,6%) кримінальні справи направлені до суду. Серед виявлених - 58,7% були в працездатному віці, але не працювали й не навчалися, 17,6% вчиняли злочини раніше. З числа виявлених осіб, кожен п'ятий перебував у стані алкогольного сп'яніння, 14,9% становили жінки, 4,6% - неповнолітні.

***

Кількість наявного населення області, за розрахунками, на 1 червня 2008р. становила 1129,3 тис. осіб.