Головне управління статистики у Чернігівській області
x
Президент України Верховна Рада України
Конституційний суд України Рада національної безпеки і оборони України

Державна служба статистики України

Інші органи виконавчої влади

Держстат України Головне управління статистики
у Чернігівській області

 RSS  Контакти  Зворотній зв'язок  Розсилка новин
Новини Респондентам Для громадськості Для ЗМІ Статистична інформація Публікації Експрес-випуски Анкетні опитування Населення України
 

ЕКОНОМІКА ЧЕРНІГІВЩИНИ
у І півріччі 2007 року

Повідомлення Головного управління статистики
у Чернігівській області

ПРОМИСЛОВІСТЬ

Промисловими підприємствами області (без малих) у І півріччі 2007р. реалізовано продукції на суму 3,5 млрд.грн. У структурі реалізованої промислової продукції товари широкого та тривалого використання становили 46,8%, сировинна продукція - 46,7%, продукція інвестиційного призначення - 6,5%.

Виробництво промислової продукції проти січня-червня минулого року збільшилося на 6,5%. Приросту виробництва досягнуто в добувній промисловості, виробництві та розподіленні електроенергії, у більшості основних видів діяльності переробної (за винятком оброблення деревини та целюлозно-паперового виробництва).

Зміни обсягів промислового виробництва
(наростаючим підсумком у % до відповідного
періоду попереднього року)

У добувній промисловості обсяги виробництва зросли на 0,1%. Збільшився видобуток сирої нафти, крейди, але менше видобуто природного газу.

У переробній промисловості приріст виробництва становив 6,7%.

У виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів обсяги виробництва зросли на 9,1%. Більше вироблено морожених яловичини й телятини, м'яса й субпродуктів харчових свійської птиці, копченої риби, включаючи філе, жирних сирів, кисломолочних продуктів, пшеничного борошна. Водночас скоротилося виробництво ковбасних виробів, нерафінованої соняшникової олії, обробленого рідкого молока та сухих вершків і молока, вершкового масла, житнього борошна.

На підприємствах легкої промисловості зафіксовано зростання обсягів продукції на 2%. Зросло виробництво взуття, проте менше вироблено тканин, панчішно-шкарпеткових виробів, розволокненого льону.

В обробленні деревини та виробництві виробів із деревини випуск продукції скоротився на 2%. Знизилося виробництво деревини, натомість зростає виробництво паркету з деревини листяних порід.

На підприємствах целюлозно-паперового виробництва та видавничої діяльності в січні-червні 2007р. проти аналогічного періоду 2006р. обсяги продукції зменшилися на 8,2%. Знизилося виробництво шпалер, шкільних та канцелярських товарів, менше надруковано книг та газет.

У хімічній та нафтохімічній промисловості приріст продукції становив 7,5%. Більше вироблено пластмас у первинних формах, хімічних волокон.

Суттєве (в 1,7 раза) зростання обсягів відбулося в металургійному виробництві та виробництві готових металевих виробів. Більше вироблено різних видів металевих конструкцій, дверних та віконних блоків із чорних металів, водночас скоротилося виробництво котлів центрального опалення.

На підприємствах машинобудування виробництво промислової продукції зросло на 5,1%. Більше вироблено насосів для перекачування рідин, верстатів для оброблення дерева та для формування металів із ручним керуванням, форм для лиття та моделей ливарних, натомість знизилося виробництво медичних меблів, низьковольтної електричної апаратури, вогнегасників.

У виробництві та розподілення електроенергії обсяги виробництва продукції, порівняно із січнем-червнем 2006р., збільшилися на 22,8%.

СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО

Обсяг продукції сільського господарства в усіх категоріях господарств, за розрахунками, зменшився проти 1 півріччя 2006р. на 1,7%. При цьому в сільськогосподарських підприємствах спостерігається зростання на 2,9%, у господарствах населення - зниження на 4,2%.

Зміни обсягів сільськогосподарського виробництва
(наростаючим підсумком у % до відповідного
періоду попереднього року)

У господарствах області тривають жнива, повним ходом іде заготівля кормів.

Обсяг продукції тваринництва проти відповідного періоду минулого року знизився на 2,5% за рахунок зниження в господарствах населення (на 4,4%). У сільськогосподарських підприємствах він підвищився на 0,9%.

У цілому в області виробництво м'яса (реалізація на забій худоби та птиці) становило 34,7 тис.т, що на 9,5 % більше, ніж рік тому; молока - 287,3 тис.т (на 3,1% менше); яєць усіх видів - 176,4 млн.шт. (на 9,5% менше). У сільськогосподарських підприємствах обсяги реалізації худоби та птиці підвищилися на 42,3%. Водночас зменшилося виробництво молока - на 8,3% та яєць - на 8,8%. У господарствах населення виробництво м'яса знизилося на 8,3%, молока - на 0,7%, яєць - на 9,6%.

Із загального обсягу в приватному секторі вироблено 54,5% м'яса, 69,6% молока, 83,0% - яєць.

Упродовж півріччя аграрними підприємствами вирощено 16,5 тис.т худоби та птиці, що на 0,7 тис.т (4,4%) більше, ніж реалізовано на забій.

За розрахунками, станом на 1 липня 2007р. в області налічувалося 339,6 тис. голів великої рогатої худоби (на 8,9% менше, ніж рік тому), у тому числі 179,2 тис. корів (на 8,8% менше); 285,4 тис. голів свиней (на 3,2% більше), 44,6 тис. овець та кіз (на 7,3% менше). За рік поголів'я великої рогатої худоби в сільгосппідприємствах скоротилося на 11,9%, корів - на 9,2%, овець - на 13,2%. Одночасно в них збільшилася чисельність свиней на 14,2% та птиці - на 17,1%.

У господарствах населення утримується 41,2% великої рогатої худоби, 63,5% корів, 55,8% свиней, 92,6% овець та кіз, 88,8% птиці від загальної чисельності в області.

Вищим, ніж рік тому, був надій молока від однієї корови і становив 1630 кг. Продуктивність курей-несучок, порівняно з відповідним періодом минулого року, зменшилася на 2,9% та становила 132 яйця.

Загальний обсяг реалізованої підприємствами власно виробленої аграрної продукції за 1 півріччя 2007р., порівняно з відповідним періодом 2006р., збільшився на 9,0%. При цьому обсяг реалізованої продукції тваринництва збільшився на 21,8%, а рослинництва - зменшився на 1,1%.

Упродовж півріччя сільськогосподарськими підприємствами реалізовано за всіма напрямами 236,0 тис. т зернових культур, що на 35,5% менше, ніж рік тому; 3,9 тис.т картоплі (у 2,1 раза менше); 65,2 тис.т молока та молочних продуктів (на 11,1% менше); 17,9 тис.т худоби та птиці (на 41% більше); 25,5 млн.шт. яєць (на 13,6% менше).

Середня ціна реалізації зернових культур сільськогосподарськими підприємствами становила 654 грн. за тонну, картоплі - 880 грн., худоби та птиці (у живій вазі) - 5746 грн., молока та молочних продуктів - 1391 грн., яєць - 257 грн. за тисячу штук.

Станом на 1 липня 2007р. в підприємствах, що здійснюють зберігання і переробку зернових культур, та в сільськогосподарських підприємствах було в наявності 71,4 тис.т зерна, безпосередньо в аграрних підприємствах - 22,6 тис.т.

Середня закупівельна ціна зернових культур, яку пропонували при закупівлі зберігаючі та переробні підприємства, у 1 півріччі п.р. становила 670,2 грн. за т (рік тому - 527,9 грн.).

За рахунок коштів податку на додану вартість за реалізовану на переробні підприємства худобу та птицю аграрними підприємствами отримано 13,9 млн.грн. дотацій (рік тому - 9,9 млн.грн.), за молоко та молочні продукти - 18,4 млн.грн. (14,3 млн.грн.), а також 5,1 млн.грн. надбавок за високоваговий молодняк великої рогатої худоби та кондиційних свиней (проти 4,3 млн.грн. рік тому).

БУДІВЕЛЬНА ДІЯЛЬНІСТЬ

Підприємствами області за 1 півріччя 2007р. виконано будівельних робіт на суму 187 млн.грн., що більше, ніж за відповідний період 2006р., на 24,6%. Приріст обсягів будівництва спостерігався за всіма напрямами будівельної діяльності. Три чверті виконаних робіт припадає на підприємства, що займаються будівництвом будівель та споруд, обсяги будівельних робіт яких збільшилися на 16,7%.

Зміни обсягів будівельних робіт
(наростаючим підсумком у % до відповідного
періоду попереднього року)

Збільшили обсяги робіт будівельники міст Чернігів, Ніжин, Прилуки та 10 районів області. Значного приросту досягнуто за рахунок будівництва житла та розвідувального буріння свердловин.

З початку 2007р. в області здійснювали будівельну діяльність 128 підприємств (71% загальної кількості). З числа працюючих 71 підприємство (56%) збільшило обсяги будівництва.

ТРАНСПОРТ

Транспортними підприємствами області доставлено замовникам 1452,4 тис.т вантажів, що на 19,4% більше, ніж у І півріччі 2006р. За рахунок міжнародних перевезень вантажооборот зріс на 25,9% і становив 438,4 млн.ткм.

Підприємствами автомобільного транспорту, з урахуванням перевезень, виконаних фізичними особами-підприємцями, перевезено 1100,2 тис.т вантажів, що на 4% більше, ніж рік тому. Вантажооборот зріс на 18% і становив 331,9 млн.ткм.

Наростили обсяги вантажоперевезень та вантажообороту перевізники міст Чернігів, Ніжин і Прилуки, а також Варвинського, Ічнянського, Коропського, Куликівського, Менського, Прилуцького, Ріпкинського, Семенівського, Сосницького, Чернігівського та Щорського районів.

Фізичні особи-підприємці на власному автотранспорті виконали 52,5% загального обсягу вантажоперевезень та 75% вантажообороту.

Пасажирським автотранспортом області, з урахуванням перевезень, виконаних фізичними особами-підприємцями, перевезено 44 млн. пасажирів. Пасажирооборот виконано в обсязі 500,8 млн.пас.км. У порівнянні з І півріччям 2006р. обсяги пасажирських перевезень зросли на 4,5%, пасажирообороту - на 2,6%.

Забезпечили приріст обсягів пасажирських перевезень та пасажирообороту транспортники м.Чернігова, Бобровицького, Ічнянського, Коропського, Куликівського, Менського, Н.-Сіверського, Носівського, Семенівського, Сосницького й Талалаївського районів.

Автотранспортом обласного центра виконано 60,9% загального обсягу пасажирських перевезень та 40,3% пасажирообороту.

Частка пасажирських перевезень та пасажирообороту, виконаних фізичними особами-підприємцями на власному автотранспорті, становила, відповідно, 35,8 та 42,7% загального обсягу.

Обсяг пасажирських перевезень, виконаний тролейбусним транспортом, скоротився на 31,2%.

Річковим транспортом у І півріччі 2007р. здійснювалися перевезення вантажів у внутрішньому та закордонному сполученнях. Питома вага перевезень у закордонному сполученні становила 49,9% загального обсягу.

У порівнянні з І півріччям 2006р. обсяги вантажних перевезень та вантажообороту збільшилися, відповідно, у 2,2 та 1,6 раза.

Підприємствами, що виконують переробку вантажів, оброблено 305 суден і перероблено 241,8 тис.т вантажів, що відповідно у 2 рази та на 32,1% більше, ніж рік тому.

Послугами річкового транспорту скористалося на 1,5% пасажирів більше, ніж за відповідний період 2006р., пасажирооборот зріс на 1,2%.

ЗВ'ЯЗОК

Підприємствами зв'язку області в І півріччі 2007р. надано послуг на 460,5 млн.грн., у тому числі для населення - на 136,7 млн.грн. Загальний обсяг послуг (у порівнянних цінах) збільшився проти І півріччя 2006р. на 10,4%, для населення - на 7,9%.

Найбільшим попитом користувався мобільний зв'язок - 76,5% загального обсягу послуг, телефонний міжміський (включаючи міжнародний) - 7,6%, телефонний міський - 6,9%, поштовий - 3,7%.

Станом на 1 липня 2007р. послугами кабельного телебачення користувалося 60,2 тис. абонентів, проти 57,2 тис. рік тому.

Кількість основних радіотрансляційних точок становила 176,9 тис., у тому числі в сільській місцевості - 53,1 тис. (на 1 липня 2006р. - 208,7 та 69,8 тис. відповідно).

Підприємствами зв'язку за І півріччя 2007р. оброблено 45,8 млн. періодичних друкованих видань, доставлено 2,2 млн. пенсійних виплат (упродовж І півріччя 2006р., відповідно, 54,3 та 2,3 млн.).

Підприємствами електрозв'язку доставлено 46,6 тис. (рік тому - 60,9 тис.) та відправлено 33,3 тис. (53,0 тис.) телеграм, надано 20,8 млн. (26,1 млн.) міжміських телефонних розмов.

ФІНАНСИ

За даними Головного фінансового управління Чернігівської облдержадміністрації, доходи місцевого бюджету за січень-травень 2007р. становили 721,1 млн.грн., видатки - 669,2 млн.грн.

Доходна частина бюджету, в основному, сформована за рахунок дотацій із державного бюджету (58,7% загальної суми) та податкових надходжень (34,6%). Значну частину загальної суми доходів становить прибутковий податок із доходів фізичних осіб - 26,6% (192,1 млн.грн.).

У структурі видатків найбільші кошти з бюджету направлені на соціально-культурні заходи - 573,8 млн.грн. (85,7%), з них на освіту - 228,6 млн.грн., соціальний захист населення - 155,8 млн.грн., охорону здоров'я - 151,9 млн.грн., культуру та мистецтво - 27,5 млн.грн. На державне управління було витрачено 37,7 млн.грн. (5,6% загальної суми видатків).

Фінансовий результат підприємств від звичайної діяльності до оподаткування (крім підприємств сільського господарства, малого бізнесу та бюджетних установ) за січень-травень 2007р. був прибутковим і становив 5,5 млн.грн. За відповідний період 2006р. цей показник був збитковим і досягав 30,1 млн.грн.

Прибутковими підприємствами, частка яких у загальній кількості становила 63,4% (на 3,6 в.п. більше, ніж рік тому), отримано 110,0 млн.грн. прибутку, що на 23,9 млн.грн. більше, ніж за січень-травень 2006р. Основна його частина сформована в промисловості (49,6%). Серед промислових підприємств найбільші прибутки отримали підприємства виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів (14,6 млн.грн.), машинобудування (9,8 млн.грн.), хімічного виробництва (8,7 млн.грн.), целюлозно-паперового виробництва; видавничої діяльності (6,8 млн.грн.).

Збитково працювали 36,6% підприємств, ними отримано 104,5 млн.грн. збитків. Найбільші суми збитків спостерігалися в промисловості (51,7 млн.грн.), на підприємствах торгівлі; ремонту автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку (33,9 млн.грн.).

За даними Управління Національного банку України в Чернігівській області, залишки вкладів населення в банківських установах області на 1 червня 2007р. становили 1532,3 млн.грн., з них 68,5% - у національній валюті.

ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ

У січні-травні 2007р. обсяг експорту зовнішньої торгівлі товарами становив 129,0 млн.дол.США, що на 20,3% більше, ніж рік тому, імпорту - 107,7 млн.дол.США (на 10,6% більше). Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами склало 21,3 млн.дол. (у січні-травні 2006р. - 9,9 млн.дол.). Коефіцієнт покриття експортом імпорту становив 1,20 проти 1,10 рік тому.

Зовнішньою торгівлею товарами займалися 281 підприємство та організація області. Партнерами їх були 85 країн світу (з них 24 країни - члени ЄС). Активно працювали в цій галузі підприємства міст Чернігів, Прилуки та Корюківського району. Їх частка в загальному обсязі експорту становила 87,1%, імпорту - 89,4%.

Країнам СНД було поставлено 65,9% всіх товарів, країнам ЄС - 20,7%, решті країн світу - 13,4%.

Експорт до країн СНД зріс на 29,6%, до країн ЄС - на 34,2%, до решти країн світу - зменшився на 20,5%.

Товари з області експортувалися до 66 країн світу. Три чверті їх (74,7%) відправлялися до Російської Федерації, Білорусі, Італії, Туреччини, Польщі та Німеччини.

Основу товарної структури експорту області формували текстиль та текстильні вироби, вироби з паперу та картону, продукція рослинництва та тваринництва, деревина та вироби з неї, готові харчові продукти, наземні транспортні засоби. Їх частка в загальному обсязі експорту становила 81,1%.

Надійшло в область із країн ЄС 58,2% всіх товарів, з країн СНД - 20,4%, з решти країн світу - 21,4%.

Обсяг імпорту товарів із країн СНД зменшився на 9,4%, проте збільшився з країн ЄС (на 18,4%) та з решти країн світу (на 14,4%).

Імпортовані товари надходили з 63 країн світу. Вагома частка (68,9%) імпорту надійшла з Німеччини, Російської Федерації, Франції, Італії, Польщі, Китаю, Білорусі та Норвеґії.

У структурі імпортних надходжень 77% визначали продукція хімічної та пов'язаних із нею галузей промисловості, папір та картон, механічне обладнання та електричні машини, готові харчові продукти (фактично - тютюн), текстиль, полімерні матеріали та пластмаси.

РОЗДРІБНА ТОРГІВЛЯ ТА
РЕСТОРАННЕ ГОСПОДАРСТВО

Оборот роздрібної торгівлі (до якого включено роздрібний товарооборот підприємств роздрібної торгівлі, розрахункові дані щодо обсягів продажу товарів на ринках і фізичними особами-підприємцями) досяг за півріччя 2319,3 млн.грн., що на 25,1% більше, ніж рік тому. У його структурі на організовані та неформальні ринки припадало майже 29,0% обсягу.

Оборот ресторанного господарства (з урахуванням обороту фізичних осіб-підприємців) становив 98,5 млн.грн. і зменшився за рік на 1,8%.

Обсяг роздрібного товарообороту підприємств, які здійснюють діяльність із роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, склав 1146,8 млн.грн., що в порівнянних цінах більше обсягу І півріччя 2006р. на 18,9%.

ПОСЛУГИ

Підприємствами сфери послуг та їх структурними підрозділами вироблено послуг на замовлення споживачів на суму 524,6 млн.грн. (у І півріччі 2006р. - 407,5 млн.грн.).

Обсяг реалізованих послуг (з урахуванням ПДВ) становив 568,7 млн.грн., з яких 67,2% реалізовано підприємствам, організаціям та іншим споживачам. Майже половина (47,7%) реалізованих послуг припадає на підприємства м.Чернігова.

Населенню реалізовано послуг на суму 186,6 млн.грн., або 32,8% загального обсягу. Найбільша частка цих послуг у Борзнянському, Городнянському, Коропському, Куликівському, Ніжинському, Н.-Сіверському, Семенівському, Сосницькому, Талалаївському районах, найнижча - у містах Чернігів, Ніжин та Щорському районі.

У структурі реалізованих послуг найвищою була частка послуг пошти та зв'язку - 41,4%, а також транспорту - 25,8%.

ЦІНИ І ТАРИФИ

Індекс споживчих цін області (індекс інфляції) за І півріччя 2007р. становив 102,4% (у І півріччі минулого року - 101,5%).

На споживчому ринку з початку року продовольчі товари стали дорожчими на 3,5%, послуги - на 4,1%, непродовольчі товари подешевшали на 0,8%.

Серед продуктів харчування найбільше підвищення цін зафіксовано на фрукти (на 16,7%) та овочі, включаючи картоплю (на 39,3%). На 1,5- 9,5% зросли ціни на рибу та рибопродукти, хліб та хлібопродукти, молочні продукти, олію, маргарин та масло вершкове. У той же час подешевшали м'ясо та м'ясопродукти (на 2,0%), цукор (на 2,5%), яйця (на 22,7%), сало (на 18,9%).

Серед комунальних послуг зросла плата за холодну воду (на 2,1%), газ скраплений (на 2,9%), каналізацію (на 4,6%), водночас знизилася плата за квартиру (на 1,2%).

У сфері охорони здоров'я ціни зросли на 9,7%, при цьому найбільше подорожчали стоматологічні послуги (на 8,5%), діагностичні (на 12,0%) та послуги санаторно-курортних установ (на 34,4%).

Зростання цін на транспорт у цілому на 5,6% зумовлено, в основному, підвищенням цін на паливно-мастильні матеріали (на 16,7%) та плати за проїзд у пасажирському залізничному транспорті (на 12,2%).

Подешевшали послуги зв'язку (на 1,9%), зокрема послуги мобільного зв'язку - на 6,2%.

Послуги відпочинку й культури стали дорожчими на 6,2%, в основному, за рахунок зростання цін на газети й періодику (на 5,9%), послуги спортивних установ (на 17,6%), кабельного телебачення (на 22,2%) та туристсько-екскурсійні послуги (на 54,9%).

Послуги освіти, ресторанів та готелів, особисті послуги стали дорожчими на 0,8%, 4,2% та 3,2% відповідно.

Індекс цін виробників промислової продукції за І півріччя становив 104%. Значно (на 23,8%) знизилися ціни в добувній промисловості. У переробній промисловості ціни збільшилися на 4,6%, зокрема у виробництві іншої неметалевої мінеральної продукції - на 15,4%, хімічній промисловості - на 6,3%, машинобудуванні - на 5,7%.

У виробництві та розподіленні електроенергії ціни зросли на 13,2%.

ДОХОДИ НАСЕЛЕННЯ

Номінальна заробітна плата одного штатного працівника в І півріччі 2007р. (без урахування найманих працівників статистично малих підприємств та зайнятих у громадян-підприємців), за попередніми даними, становила в середньому 908 грн. за місяць, що на 24,4% більше, ніж у І півріччі 2006р. Реальна заробітна плата, визначена з урахуванням цінового фактора, зросла на 10,3%. Нарахування за одну оплачену годину становили 6,21 грн. (проти 5,02 грн. рік тому).

Серед найбільш високооплачуваних у І півріччі 2007р. були працівники добувної промисловості, залізничного та трубопровідного транспорту, виробництва паперу та картону, грошового та фінансового посередництва, де нарахування в 1,9-2,8 раза перевищили середній показник в економіці області. Водночас розміри заробітної плати в працівників сільського господарства, мисливства, барів, їдалень не перевищували 54,5% середньообласного показника.

Зберігався високий ступінь диференціації заробітної плати за районами. Так, заробітна плата працюючих у Борзнянському районі (596 грн.) була на 34,4% меншою від середньообласного показника, а найбільший рівень оплати (1583 грн.), як і раніше, був у м.Прилуках.

Сума невиплаченої заробітної плати на економічно активних підприємствах на 1 липня 2007р. становила 7,1 млн.грн. У відношенні до 1 січня 2007р. її розміри зросли на 8,5%.

Найбільша заборгованість зберігається в промисловості (60,5% від загальної суми) та в сільському господарстві (22,2%).

Станом на 1 липня 2007р. заборгованість із виплати заробітної плати мали 5,6 тис. працівників (2,1% загальної кількості). Середній розмір боргу одному працівнику становив 1055 грн., що дорівнює 1,2 середньомісячної зарплати, нарахованої за січень-травень 2007р.

Крім того, працівникам області заборговано 141 тис.грн. допомоги у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності.

Упродовж півріччя 44,9 тис. сімей призначені субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг та електроенергії (95,1% тих, що звернулися). Середній розмір субсидії, призначеної одній сім'ї у червні, становив 48 грн.

Сума нарахованих субсидій становила 16,0 млн.грн. Отримували субсидії в червні 23,7 тис. сімей.

Крім того, населення області отримувало допомогу на придбання твердого палива та скрапленого газу готівкою. За такою допомогою з початку року звернулися 12,3 тис.сімей, призначені субсидії 9,8 тис. сімей на суму 3,7 млн. грн. Отримали цей вид субсидії 5,3 тис. сімей на суму 2,1 млн.грн.

За січень-червень населенням області сплачено за житлово-комунальні послуги 200,6 млн.грн., що становить 100,4% нарахованих сум.

Заборгованість населення на 10 липня 2007р., включаючи борги попередніх років, становила 71,9 млн.грн. Крім того, жителі області заборгували 7,8 млн. грн. за електроенергію (на останню дату подання звіту) і 2,7 млн. грн. за житлово-комунальні послуги підприємствам-банкрутам та організаціям, що припинили діяльність.

Найбільшу частку боргу становить заборгованість за опалення - 38,7 млн.грн.

Борги за 3 місяці й більше мали: за вивіз сміття - 29,3% власників особових рахунків, за квартирну плату - 20,4%, за газопостачання - 18,2%, за опалення та підігрів води - 17,9%, за водопостачання та водовідведення - 17,7%. Крім того, за електроенергію - 18,0%.

РИНОК ПРАЦІ

У пошуках роботи до державної служби зайнятості впродовж І півріччя 2007р. звернулося 25,6 тис. незайнятих громадян, що майже на рівні І півріччя 2006р.

Чисельність громадян, які мали статус безробітних, на 1 липня 2007р. становила 21 тис. осіб, що на 2,7 тис. осіб (11,5%) менше, ніж рік тому.

З кожних 100 безробітних, які перебували на обліку на 1 липня 2007р., кожен другий раніше займав місце робітника, кожен четвертий - посаду службовця. Решта - це особи без професії або такі, які займали місця, що не потребують спеціальної підготовки.

Рівень зареєстрованого безробіття на 1 липня 2007р. становив 3,2% населення працездатного віку (проти 3,6% на 1 липня 2006р.).

Його розмір коливався від 1,4% в м.Чернігові до 8,8% в Городнянському районі. Рівень зареєстрованого безробіття сільського населення (4,6%) був вищим, ніж серед мешканців міських поселень (2,5%).

За повідомленнями підприємств, установ та організацій, кількість вільних робочих місць та вакантних посад на початок липня 2007р. становила 5,8 тис., що на 4,7% менше, ніж рік тому. Навантаження на одне вакантне місце залишилося без змін і становило 4 особи.

При сприянні служб зайнятості впродовж І півріччя 2007р. було працевлаштовано 17,3 тис. осіб, що на 12,6% більше, ніж за І півріччя 2006р.

Серед працевлаштованих майже половину складали жінки, стільки ж - молодь у віці до 35 років, кожен десятий потребував особливого соціального захисту.

З обліку державної служби зайнятості з різних причин (включаючи самостійне працевлаштування) було знято 9,7 тис. осіб, що на 43,8% менше, ніж працевлаштовано.

З метою отримання нової професії або спеціальності, державними службами зайнятості було направлено на навчання 2,8 тис. не зайнятих трудовою діяльністю громадян, що на 17,4% більше, ніж за І півріччя 2006р. Загалом за направленнями цих установ упродовж півріччя пройшли професійне навчання 3,0 тис. безробітних.

Чисельність не зайнятих трудовою діяльністю громадян, які брали участь у громадських роботах із метою тимчасового працевлаштування, становила 8,2 тис. осіб (на 3,5% більше, ніж у І півріччі 2006р.).

З Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття на допомогу безробітним упродовж І півріччя виплачено 24,1 млн.грн. Середньомісячний розмір допомоги одному безробітному становив 270,37 грн.

ПРАВОПОРУШЕННЯ

Упродовж півріччя органами внутрішніх справ області зареєстровано 3911 злочинів (на 5,9% менше, ніж рік тому), з них 1504 (38,5%) - тяжкі та особливо тяжкі. У загальній кількості злочинів 83,1% (3250) становлять злочини загальнокримінальної спрямованості. За видами злочинів найбільша частка (37,9%) - це злочини проти власності, 12,7% - злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров'я населення, 8,5% - злочини проти життя і здоров'я особи. Потерпіла від злочинів 1921 особа, з них 131 - загинула.

Зменшення злочинності відбулося в м.Чернігові (на 0,5%) та тринадцяти районах області, з них найбільше - у Талалаївському (на 24,6%), Сосницькому (на 23,5%), Борзнянському (на 23,1%), Ніжинському (на 20,4%) та Прилуцькому (на 19,0%).

Збільшення кількості злочинів відбулося у восьми районах області, з них найбільше - у Срібнянському (на 23,5%), Носівському (на 20,7%) та Куликівському (на 6,8%).

У Корюківському районі кількість зареєстрованих злочинів не змінилася.

Менше, ніж у І півріччі минулого року, зареєстровано випадків вимагання (у 3,3 раза), злочинів у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інших злочинів проти здоров'я населення (на 30,9%), випадків шахрайства (на 28,7%), умисних убивств та замахів на вбивство (на 28,6%), злочинів проти довкілля (на 26,9%), злочинів у сфері службової діяльності (на 18,5%), крадіжок (на 18,1%), випадків грабежу (на 17,0%), умисних тяжких тілесних ушкоджень (на 12,8%) тощо.

У той же час збільшилася кількість злочинів проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об'єднань громадян (в 1,7 раза), випадків незаконного заволодіння транспортними засобами (на 38,2%), злочинів у сфері господарської діяльності (на 35,5%), злочинів проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини й громадянина (на 15,5%), злочинів проти правосуддя (на 11,9%), згвалтувань та спроб згвалтування (на 10,0%) тощо.

Неповнолітніми або за їх участю скоєно 151 злочин, що на 20,1% менше, ніж рік тому.

Упродовж січня-червня 2007р. було виявлено 2384 особи з числа тих, які підозрювались у скоєнні злочинів, з них у відношенні 2249 осіб (94,3%) кримінальні справи направлені до суду. Серед виявлених 60,5% були в працездатному віці, але не працювали й не навчалися, 16,4% вчиняли злочини раніше. З числа виявлених осіб 17,7% перебували в стані алкогольного сп'яніння, 14,7% становили жінки, 6,5% - неповнолітні.

ДЕМОГРАФІЧНА СИТУАЦІЯ

Упродовж півріччя в області народилося 4606 дітей (8,1 у розрахунку на 1000 жителів), що на 1,7% більше, ніж рік тому (4530). У той же час померло 12590 осіб (22,1 у розрахунку на 1000 жителів). Кількість померлих у порівнянні з І півріччям 2006р. зменшилася на 2,1% (12859).

Прибуло в область за півріччя 8499 осіб, вибуло - 8656.

Чисельність наявного населення області на 1 липня 2007р., за оцінкою, становила 1143,8 тис. осіб.