Прес-випуск

 

До Міжнародного дня людей з інвалідністю

 

Щороку 3 грудня Україна разом зі світовою спільнотою відзначає день підтримки найбільш незахищеної частини суспільства – Міжнародний день людей з інвалідністю.

За адміністративними даними, на Чернігівщині на початок 2019 року налічувалося понад 79 тис. осіб з обмеженими можливостями. Кожному другому з них було встановлено ІІІ групу інвалідності, кожному третьому – ІІ групу, 11% – І групу та 5% були у віці до 18 років.

У 2018 році вперше визнано інвалідність майже в 4 тис. осіб, у кожного четвертого з них – у зв’язку з новоутвореннями, у кожного п’ятого – через хвороби системи кровообігу.

На початок 2019 року пенсію за інвалідністю отримували 43,6 тис. осіб. Середній її розмір, з урахуванням цільової грошової допомоги, становив 2214 грн.

Значна кількість людей з обмеженими можливостями потребує обслуговування спеціалізованими закладами. У 2018 році 40 установ, що надають соціальні послуги, організовували побутову й медико-соціальну допомогу в умовах стаціонарного, тимчасового, денного перебування та вдома й надавали допомогу 6,7 тис. осіб з інвалідністю. В області також діють 8 будинків-інтернатів для громадян похилого віку та дорослих з інвалідністю на 1850 місць та будинок-інтернат для дітей та молоді з інвалідністю на 131 місце. 

 

 

Анна Пиркал 774892