Прес-випуск

 

До Всесвітнього дня охорони довкілля

 

Викиди в атмосферне повітря шкідливих речовин та утворення й накопичення відходів – суттєві чинники негативного впливу на природні ресурси.

У 2017р. від підприємств області в повітряний басейн надійшло біля 32 тис.т забруднюючих речовин, що на 15% менше, ніж у 2016р. Викиди речовин, що належать до парникових газів, становили: метану – 10 тис.т, оксиду азоту – 29 т. Крім того, в атмосферне повітря потрапило 1,6 млн.т діоксиду вуглецю – основного парникового газу, який впливає на зміну клімату (на 4% менше).

На один квадратний кілометр території області в середньому потрапила   майже 1 тонна шкідливих речовин. Найбільшого антропогенного навантаження зазнали міста обласного значення, де викиди на 1 квадратний кілометр території значно перевищили середній рівень по області: у  Чернігові – у 168 разів, Ніжині – у 23 рази, Прилуках – у 17 разів, Новгород-Сіверському – у 12 разів.

З метою охорони атмосферного повітря від забруднення у 2017р. підприємства області здійснили 10 заходів, які сприяли зменшенню шкідливих викидів у атмосферу на 17 т.

КЕП "Чернігівська теплоелектроцентраль" ТОВ фірми "ТехНова", незважаючи на 1,3 млн.грн капіталовкладень на охорону атмосферного повітря та зменшення на третину викидів забруднюючих речовин, залишається основним забруднювачем регіону. Обсяги викидів у атмосферне повітря цього підприємства складають 35% у загальному обсязі викидів області.

За попередніми даними у 2017р. на території області утворилося 733 тис.т відходів, з них 74% – на підприємствах, решта – у домогосподарствах. Частка відходів ІV класу небезпеки становила 99,9%. За категоріями матеріалів найбільшу питому вагу становили відходи рослинного походження (майже третину до всіх утворених).

Протягом року утилізовано, оброблено (перероблено) 168 тис.т відходів, спалено для отримання енергії 12 тис.т.

На початок 2018р. в спеціально відведених місцях чи об’єктах накопичено більше 11 млн.т відходів, з них 82% – у м.Чернігові.

 

Сапон 774925