Прес-випуск

 

Віковий склад наречених

 

У 2017 році в області на весільний рушник стали 5647 пар молодят. Жінки здебільшого беруть шлюб у більш молодшому віці, ніж чоловіки. Середній вік нареченої при вступі до шлюбу складав 30 років, нареченого –  33 роки. Найвища шлюбна активність серед жінок традиційно припадає на вікову групу 20–24 роки, а серед чоловіків – 25–29 років. Саме в цьому віці була майже третина всіх наречених. Частка чоловіків та жінок, які одружилися у віці 60 років і старше, є незначною  та становить 3% та 2% відповідно.

Переважна більшість (96%) жінок наймолодшої вікової групи (до 19 років) створює сім’ї із чоловіками, старшими за себе. Чоловіки цієї вікової групи надають перевагу старшим жінкам (73%), і лише чверть одружується з однолітками. Зі збільшенням віку зростає частка чоловіків, які обирають молодших за себе жінок. Серед жінок віком 60 років і старше кожна шоста жінка взяла шлюб із чоловіком молодшим за себе.

Максимальна різниця у віці між одруженими, де чоловік був набагато старший за дружину, склала 39 років. Серед подружніх пар, де старшою була жінка, найбільша різниця становила 42 роки.

 

Лисенко 774892