Прес-випуск

 

Умови праці працівників Чернігівської області

 

На кінець 2017 року на роботах зі шкідливими умовами праці були зайняті понад 11 тис. осіб, або 17% усіх працюючих, охоплених обстеженням умов праці на підприємствах області. Найбільша питома вага таких працівників спостерігалася в добувній промисловості і розробленні кар’єрів  (62% облікової кількості штатних працівників цього виду діяльності), у постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря (29%), у металургійному виробництві, виробництві готових металевих виробів, крім машин і устаткування (27%), а серед міст обласного значення та районів – у м.Прилуках (37%), Корюківському (24%) та Варвинському (22%) районах.

Найпоширенішими серед небезпечних факторів виробничого середовища були:  виробничий шум, ультразвук, інфразвук та напруженість праці (9% облікової кількості штатних працівників), мікроклімат (температура, вологість, швидкість руху повітря, інфрачервоне випромінювання) (8%), хімічні фактори (7%). Слід зазначити, що на окремих робочих місцях працівники знаходилися під впливом декількох шкідливих факторів одночасно. Постійно в три- та чотиризмінному режимі працювали 2 тис. осіб.

Відповідно до чинного законодавства або колективної угоди (договору), працівникам за роботу зі шкідливими умовами праці та за особливий характер праці надавалися пільги та різного роду компенсації, а також призначалися пенсії за віком на пільгових умовах. На будь-який вид пільг, компенсацій мав право кожен п`ятий працюючий, охоплений обстеженням умов праці. Найбільш поширеними були доплати за умови праці, які одержували більше 8 тис. осіб, та додаткові відпустки за роботу зі шкідливими умовами праці згідно зі Списком, затвердженим Кабінетом Міністрів України, – майже 7 тис. осіб.

 

Аліменко 653311